lördag 13 mars 2010

Ständigt detta snack om kvotering

Nu har Sahlin gått ut med att om de vinner valet så kommer det vara tvångskvotering i svenska bolagsstyrelser fr.o.m 2012. Om man bortser ifrån saker som att kvotering till bolagsstyrelser är en grov inskränkning av äganderätten och annat sådant som vissa av oss håller nära hjärtat, så går det ändå bara att konstatera att kvotering är fel och att kvotering träffar fel.

Tjejer är för det första fan så mycket bättre än att de behöver kvoteras in. Det har jag själv sett under min tid i MUF Östergötland, där vi på några år gick ifrån att ha en stark manlig dominans till att se tjejer på flera av distriktets ledande positioner, samtidigt som medlemsantalet fördubblades. Tror jag att detta hade kunnat ske om dessa tjejer hade kvoterats in? Knappast. Dessa tjejer lyckades på grund av att hårt arbete och kreativtet lönar sig, inte på grund av att de råkades födas med ett visst kön.

Ett annat exempel på hur kvotering slår fel är inom mitt eget område, universitetsvärlden. Där har ett antal universitet valt att använda sig av kvotering för att få in fler killar på sina utbildningar, trots att det funnits mer kvalificerade tjejer. Att kvoteringen slår mot tjejerna här anser jag vara en mycket stark signal om att saker och ting balanserar sig av sig självt, bara man har förtroende för att kompetens kommer att premieras. Idag är det tjejerna som dominerar på våra universitet, om några år kommer dessa tjejer säkerligen att även dominera på företagen. Kvotering i nuläget skulle bara få den effekten att kompetenta människor i våra företag och på våra universitet puttas undan till förmån för de som inte är lika kompetenta.

Hårt arbete och talang är vad vi behöver mer av för framtidens Sverige, inte kvoteringssocialism!

1 kommentar:

  1. Du menar alltså den typ av socialism som feministen Anders Borg står för?

    SvaraRadera