Äntligen hemma från en lång dag med kundtjänst. Kul att se att det kommit endel reaktioner på den replik jag skrev på Svd's Brännpunkt idag om studenters möjligheter till att själv tjäna lite pengar.
Som vanligt handlar replikerna från vänsterhåll om att vi Moderater i princip ser studier som något man gör mellan morgon och nattskiftet på varvet. Vilket struntprat. Jag har pluggat ekonomi och juridik i sex år på tre olika lärosäten och har en, som jag ser det, väldigt god insyn i hur olika studiesituationen kan vara från en person till en annan. Självklart går det inte alltid att arbeta heltid (eller ens deltid) om man läser vissa av de tuffare utbildningarna.
Att det ska vara så att vissa utbildningar är "tuffare" anser jag vara ett problem i sig, då jag tycker att våra humanistiska och samhällsvetenskapliga utbildningar på många håll är kraftigt eftersatta. Känns skönt att det börjar hända lite saker med lärarutbildningen i alla fall, för den är viktig.
Men vem exakt ska våra generella studiestödssystem egentligen basera sig på? Jag är född och uppväxt i en liten ort i mellannorrland som heter Bollstabruk (utifall någon fått för sig att bara folk från förmögna bakgrunder är Moderater). Jag har i princip inga sparade belopp och mina föräldrar går knappast att anse som rika. Har detta inneburit några problem under mina studier? Nej. Självklart har mamma och pappa ställt upp när det har behövts och det vet jag att föräldrarna till de flesta av landets studenter gör. Det största ekonomiska problem jag haft under min studietid har varit möjligheterna till sommarjobb och möjligheterna att få behålla pengarna från detta. Någonstans där bör även politiken komma in. Att studiemedlet skall vara den enda inkomstkällan en student behöver blir helt fel och bidrar framförallt inte till att en diskussion förs kring hur studenter skall ta ett större ansvar för sina studier och sina möjligheter till arbete.
För låt oss vara ärliga, diskussionen om studiemedel handlar alltid om de människor som bor i någon av våra större städer där hyrorna är skyhöga och som inte arbetar extra vare sig på helgerna eller på sommaren. Gärna ska personen även läsa en utbildning som helt saknar anknytning till arbetslivet. Men om diskussionen alltid ska handla om de människor som gjort fel val i livet och hur de skall kunna räddas bäst genom att vi alla andra går in och stödjer dem ekonomiskt, då är vi knappast inne på den vägen som leder till ett starkare Sverige med smartare studenter.
Som Littorin och Schlingmann skriver: S satsar på bidrag. Men bidrag bidrag bidrag löser ingenting, vi måste kavla upp ärmarna och jobba om vi skall kunna skapa en bättre framtid!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Detta har du helt rätt i. Det svenska folket i stort lever från hand till mun. Men denna sanning gäller i ännu större grad studenter. Det finns knappast någon som tror att det går att blida sig en förmögenhet på CSN. Detta har dock aldirg heller varit avsikten.
SvaraRaderaJag tror ingen förväntar sig att man skall bli rik på att låna pengar. Men det finns ett klart samband mellan extraarbete och avhopp eller förlängd studietid (eller nå finns i alla fall ett sådant samband på KTH där jag studerar). Rent faktiskt blir detta i sig en källa för ökade kostnader. Att utbilda en student ett extra år (ett år då personen även har studiemedel) är väldigt kostsamt. Dels i form av direkta kostnader dvs kostnad för utbildningen och för de extra året studiemedel. Men också indirekta kostnader i form av förlorade skatteintäkter då personen är borta från arbetslivet ett extra år.
SvaraRaderaJapp, håller helt med. Vissa utbildningar är det riktigt svårt att extraarbeta vid sidan om. Även om jag tror det är högst individuellt vilken arbetsbelastning man klarar av, har många kompisar på både teknisk fysik och industriell ekonomi som extrajobbar utan problem.
SvaraRaderaMen även om man pluggar en tuff utbildning på sommaren så har man fortfarande inga studier, eller CSN, under sommaren. Jag tycker att det är mycket bättre om politiken åsyftar att göra det lättare att få jobb under sommaren och att dessa intjänade pengar kan sparas för att täcka eventuella utgifter under studieåret, än att det generella bidraget höjs vilket ändå inte kommer att göra det enklare för studenter att få en inkomst under sommaren.
Vänstern talar om hur det är studenter från rikemansfamiljer som gynnas av att kunna tjäna pengar utan att CSN påverkas, men jag tycker det är rent BS. Den tuffaste tiden för mig har alltid varit sommaren och det tror jag är något som stämmer mycket väl för de flesta som inte kan förlita sig på att mamma och pappa ska betala allting utifall man inte hittar ett välbetalt sommarjobb.
Fast om orsaken enbart är att studenter ska kunna jobba mer under sommaren så är jag osäker på om höjt fribelopp är särskilt nödvändigt. För att du ska kunna komma över fribeloppsgränsen under två sommarmånaders jobb så behöver du tjäna mer än 25 000 kr i månaden vilket väldigt få studenter gör. Dessutom kan detta problem lätt lösas genom att bara ändra reglerna för hur fribeloppet räknas ut. Om exempelvis fribeloppet för de studenter som både läser kurser för och efter sommaren räknades på årsbasis istället för halvårsbasis så skulle en student under sommaren kunna tjäna hela 50 000 kr i månaden.
SvaraRaderaJust en sådan förändring av hur fribeloppet sätts tycker jag vore en god idé. Eftersom att systemet med ett fribelopp per halvår innebär att studenter som jobbar under ex juni - juli och därmed får sin lön i juli - augusti får all lön från sommaren på samma halvår. Men en sådan fråga är ju mer administrativ.
Sen vill jag påpeka att idén med att totalt slopa fribeloppet är rätt ogenomtänkt. Det skulle nämligen innebär att personer som absolut inte har behov av studiebidrag kan ta ut det. Rent praktiskt så skulle någon som ex jobbar heltid och har en bra lön men samtidigt läser en kvällskurs på halvfart kunna plocka ut studiebidrag bara för att få lite extra i plånboken.
Det finns knappast något skäl till att ge bort pengar till folk på det sättet.
Det var därför jag i min replik även nämnde ett höjt grundavdrag, vilket direkt skulle göra det mycket lättare att spara ihop pengar intjänade under sommaren.
SvaraRaderaFast ett höjt grundavdrag är ju en rätt dyr reform jämfört med exempelvis höjt studiemedel.
SvaraRadera