fredag 26 februari 2010

Facken vilseleder om LAS

Per Skedinger, docent i nationalekonomi och verksam vid Institutet för näringslivsforskning, IFN, skriver idag på SvD Brännpunkt om hur facken medvetet feltolkar och ignorerar forskning som pekar på att LAS utestänger unga från arbetsmarknaden.

Det är så sjukt irriterande att all denna fakta finns, allting pekar åt precis samma håll, att det är LAS och de höga ingångslönerna som är problemet. Ändå vågar inte ens mitt eget parti ta debatt i frågan utan väljer snarare att lyfta fram fördelarna med LAS (att äldre inte blir arbetslösa).

Förr eller senare måste sanningen och debatten fram! Ska Sverige kunna vara en framtidsnation så kan vi inte ha en ungdomsgeneration som aldrig tar sig in på arbetsmarknaden. Jag kommer att göra mitt för att frågan hålls vid liv, det har ni mitt ord på.

torsdag 25 februari 2010

Wykman vs Ferm

Min förbundsordförande Niklas Wykman tog och började dagen genom att äga upp Maria Ferm i TV4's morgonsoffa. Det där snacket om att en massa nya jobb skapas genom att satsa på grön energi blir jag så arg på. Klart det skapas nya jobb, man är ju tvungen att ta in en massa statliga pengar för att genomföra satsningarna. Men det är en jävla skillnad på att skapa jobb och att bedriva en politik som leder till FLER jobb!

onsdag 24 februari 2010

Antisemitismens röda ansikte

Just nu flyr Malmös judar från staden. Attackerade av vänsterextremister och antisemitiska muslimer, medan stadens ledare ser på och låter det hända. Nej, snarare driver på det hela genom att beskylla judarna för att inte ta ställning mot Israels ockupation av Gaza.

Jag känner mig illamående av att detta kan få låtas ske, här i Sverige! Vad har hänt med vårt land! Vi, den tysta majoriteten måste sluta blunda för vad som håller på att ske och sätta ned foten. Här i vårt land är vi alla jämlikar och INGEN skall behöva jagas på grund av sin religion eller sitt ursprung.

Själv kommer jag att på onsdag nästa vecka delta i en dagslång konferens om Israel. Sveriges judar behöver vänner just nu, jag hoppas att du är en av dem!

tisdag 23 februari 2010

Varför vissa frågor inte ska behandlas på EU nivå

Idag antogs mammaledighetsdirektivet i Europaparlamentets jämställdhetsutskott. Detta kommer att tvinga mammor att vara lediga i samband med att de fött barn... TVÅNG, smaka på ordet. En stor framgång för de länder där mammor inte har några rättigheter alls, men ett stort bakslag för ett land som Sverige där vi redan har rättigheter som går längre än vad detta direktiv gör.

En väldigt sjuk situation anser jag det vara att ett direktiv som skall stärka mammors rättigheter kommer att försämra dem i alla de länder där de redan har det bra. EU har idag visat sig från sin absolut sämsta sida.

För mer info se Europaportalen

Credit till MST Örebro

Moderata Studenter ger en känga till politikerna i Örebro genom att belysa svårigheterna att ta sig till och från Universitetet med buss. Detta gjorde de genom att själva köra sträckan med en minibuss mellan 10-12 i måndags. Fyndigt och riktigt bra jobbat! Media uppmärksammade det här och här.

måndag 22 februari 2010

M måste bli bättre på att kommunicera i miljödebatten

Läser på SvD ett inlägg om hur MP är att vilja mycket men inte kunna. Dagens understatement.

MP's politik går (enligt mig) i princip ut på att om vi allihopa bara accepterar att våra liv kommer bli lite jävligare så kommer vi kunna rädda vår planet. Ett av de mest underbara exemplen på hur fel detta är anser jag kunna finnas i den gamla telefondebatten. Förr så ägde ju staten alla telefoner och när linjen att så ej skulle vara fallet kom så oroade sig många olyckskorpar över hur kopparn skulle ta slut på grund av alla nya telefonledningar. Idag har vi något som kallas glasfiber, mycket bättre och gjort av sand. Sand är, som ni kanske känner till, ingen bristvara.

M har den bästa miljöpolitiken, för vi ser till morgondagens lösningar och till människors behov. Miljöpartiet vet inte ens vilken ideologi de står för, det är en massa tyckande och inget sammanhang. I valet 2010 måste vi visa väljarna detta!

SJ's epic failure i kommunikation

Åkte med SJ från Linköping till Göteborg tur och retur i helgen. Resor som vanligtvis tar tre timmar tog fem, vilket jag antar under omständigheterna får beskrivas som rätt okej ändå.

Däremot fick jag en högst personlig erfarenhet av hur dålig SJ har varit på att kommunicera ut vad exakt det är som händer. På lördag vid ditresan så var det bara vanliga förseningar, den snö som skulle skapa det kaos vi ser just nu hade precis börjat falla. På söndagen däremot var det något helt annat. Efter att först ha bollats mellan två tåg innan de bestämde sig för att åka iväg med det ena så fick vi alla veta att det tåg vi åkte med INTE var det tåg vi hade bokat biljetter för utan någon form av "spöktåg" som personalen lite ad hoc hade bestämt sig för att åka iväg med ändå. Därför så skulle inget arbete läggas ned på att fixa anslutningar heller. På det så fick vi ändå efter ett tag veta att alla tåg mellan Katrineholm och Linköping var inställda fram tills tidigast kl 19 (vår ankomst dit beräknades till ca kl 14). Då ett flertal timmar i Katrineholm inte var en lockande idé började jag därför försöka hitta lite information om hur jag bäst skulle kunna ta mig till Linköping ändå, varpå jag upptäcker att inte bara är SJs kundservice för både företag och privatpersoner nedstängd utan även hemsidan är omöjlig att nå. Vilken fullständigt befängd situation, att inte ens ha en fungerande webbsida under rådande förhållanden måste jag säga vara riktigt riktigt illa.

Efter ett tag blir det klart dock att tåget av någon anledning ändå blivit det tåg vi skulle åka med, så personalen har arbetat med att fixa fram anslutningar. Vid ankomsten till Katrineholm var det bara att traska rakt in i en buss som körde direkt till Linköping, kändes väldigt smidigt. Lämnades dock av en stark känsla av att företaget inte riktigt har någon strategi för att hantera situationer likt denna.

söndag 21 februari 2010

En högre utbildning av kvalité

SvD skriver om ett nytt lagförslag som kommer innebära att studenter från länder utanför EU/EES samarbetet kommer att behöva betala för att studera på svenska universitet och högskolor.

Helt rätt säger jag, svenska skattebetalare ska definitivt inte betala för att andra länders medborgare skall kunna skaffa sig en utbildning. Att ha som konkurrensfördel att "det är gratis" är vilket fall som helst knappast rätt metod för att locka stjärnskott från andra länder om man nu har den intentionen.

Sverige behöver överhuvudtaget ett mycket större fokus på att våra högre utbildningar skall vara av hög kvalité, inte på att den ska vara gratis eller tillgänglig till precis alla. Här menar jag självfallet att den ska vara tillgänglig till alla med tillräckligt bra betyg. Men människor som inte lyckas konkurrera genom studieresultat ska inte stödjas genom sänkta intagningskrav (vad det i praktiken innebär när man beslutar om fler utbildningsplatser) utan genom att förbättra utbildningsväsendet och genom det deras möjligheter till goda betyg.

Det man i framtiden skall läsa om i media gällande våra högre utbildningar är forskningsframsteg och innovationer, inte genuscertifiering eller klagomål på studenters bristande förkunskaper.

Övervakning

Läste i DN om en lite väl kränkande form av övervakning, där laptops hade försetts med kameror som kunde aktiveras via internet för att kontrollera att eleverna som lånade datorerna inte stal dem eller dylikt. Exemplet i artikeln på hur det hela hade uppdagats tycker jag även ger en väldigt konkret fingervisning om hur lätt det är att övervakningssystem missbrukas.

Jag har dock inget emot om det skulle sitta kameror lite här och var på stan, att bli medvetet övervakad för sin egen trygghets skull anser jag vara mycket annorlunda från detta nästintill bisarra exempel. Att försöka vara privat på stan (med en älskarinna eller whatever) anser jag dessutom vara ren idioti. Är man ute bland folk är man inte privat, oavsett om staten övervakar eller ej.

fredag 19 februari 2010

Tråkigheter på krogen

Läste i corren om en tjej i Norrköping som blivit drogad på krogen, men som lyckligtvis hittades (hjälplös på toaletten) av sin kompis. Sånt där är fucked up och de jävlarna som sysslar med det förtjänar en kall cell med inget annat än regnvatten och mögligt bröd. Jag brukar försöka hålla en någorlunda mjuk approach till kriminellas rättigheter, men varje gång jag möts av den bistra verklighet som faktiskt existerar så börjar jag tvivla... Däremot vill jag lägga ett gott ord för landets studentställen, av alla tjejer jag känner som drabbats av droger i drinken eller överfall så har det aldrig skett på ett studentställe, förhoppningsvis är detta mer än bara en slump.

Framtiden för fildelningsdebatten?

Ubisoft har gått ut med en ny typ av skydd som innebär att det krävs en konstant internetuppkoppling för att kunna spela deras spel.

Lite annorlunda från det "Cerberus Network" som Bioware använder sig av för att motivera sina kunder att köpa originalspel för att kunna ta del av extramaterial.

Krav på internetuppkoppling har testats som skydd för tidigare spel också, dock inte i samma extrema tappning. Det skall bli intressant att se vilken av dessa två metoder (om någon) som kommer att bli gällande praxis i framtiden, piska eller morot så att säga.

Kärnkraft och hjärnkraft

Jag brukar sitta och förundras ganska ofta kring den rödgröna rörans negativa inställning till kärnkraft. Ett argument som ofta förs fram är det att det inte finns några marknadsekonomiska incitament till att använda sig av kärnkraft, på grund av att det är oekonomiskt att producera mer el genom kärnkraft.

Det lustiga är att det liksom ger lite sken av att deras alternativ skulle vara bättre, höga skatter och vindkraft, som att DET vore ekonomiskt. Herregud vem tror de egentligen att de försöker lura? Jag känner en mycket stor oro för den framtid som Miljöpartiet står för, en avveckling av vårt industrisamhälle till förmån för ren idioti.

Tack Centern för att ni har modet att ändra åsikt i denna fråga. Tack alliansen för att ni för Sverige framåt!

Vad sysslar tanten med

Herregud, hon har ju helt tappat all fattning. Köpa parfym till fattiga människor på Haiti värd flera månadslöner, men INTE ge dem mat!!! Detta är helt sjukt, jag hoppas att de organisationer som använder sig av Carola som företrädare nu börjar att tänka om.

Det talas om att lobbyism är underutvecklat i Sverige...

Men hur är det utomlands? Kanske inte det roligaste inlägget från theonion någonsin, men lite lustigt var det ;)

In The Know: Are Politicians Failing Our Lobbyists?

Låt politiska organisationer komma in

De senaste dagarna har diverse rykten om valfusk spridit sig runtomkring i landet. Det har främst handlat om Moderaternas provval i Stockholm, men även om andra partier på andra håll. Låt mig vara helt ärlig, jag är inte förvånad. Med krympande partiorganisationer kan det på sina håll räcka med ett dussintal röster för att fuska till sig en åtråvärd post inom politiken, att människor faller för den lockelsen är dock fortfarande väldigt tråkigt. På många håll krymper partiorganisationerna och lämnas mer sårbara för sådana här oegentligheter; att medlemmar i våra organisationer faller för den lockelsen är naturligtvis beklagansvärt och oförlåtligt. Det har talats om diverse partiinterna lösningar såsom att sätta en gräns för hur kort tid en medlem behöver ha varit med i partiet innan dennes röst är giltig i något val. Lösningar som dessa får säkert en effekt och kan säkert till viss del stävja möjligheterna till fusk, men de kommer inte åt det verkliga problemet, att partiorganisationerna inte har tillräckligt mycket medlemmar och på alltför många håll saknar levande och demokratiska föreningskulturer.


Jag tror att detta till stora delar grundar sig i att politiken stängs ute mer och mer från det offentliga rummet, i synnerhet våra skolor och universitet. Som riksordförande för Moderata Studenter får jag dagligen höra från medlemmar runt om i landet som rapporterar om hur svårt det är att få komma in på universiteten för att sprida politiska budskap, likaså mina vänner i ungdomsförbunden. Exakt varför politiken inte hör hemma på våra högre lärosäten är det dock få som har något bra svar på, det bara är så. Detta är lika oroande som beklagligt: om den politiska debatten inte är relevant på just de platser där den akademiska utvecklingen sker och där landets framtida ledare fostras befarar jag att vi, som värnar vår levande demokrati, har en mycket dyster framtid framför oss.


Politiken kommer att sakna den idémässiga utveckling som den behöver för att möta morgondagens utveckling och våra politiska företrädare kommer att i allt större utsträckning vara människor som endast gått den politiska banan, och saknar anknytning till arbetsliv, näringsliv och verkligheten för väljarna. Därför är mitt budskap till alla er som vill se mer kompetenta politiker och mindre fusk: släpp in politiken, ni kommer inte att ångra er.