onsdag 18 maj 2011

Urbaniseringens charm

Då och då dyker det upp människor och organisationer som av mer eller mindre genomtänkta anledningar lyfter urbaniseringens avigsidor.

Men som WTO konstaterar är den här för att stanna. År 2007 översteg andelen av världens befolkning som lever i städer 50 procent för den första gången i historien och denna andel kommer att fortsätta stiga. Praktiskt taget all befolkningstillväxt de kommande 30 åren kommer att ske i de urbana områdena.

Något som jag skulle säga är intimt förknippad med denna urbanisering är begreppet kreativ förstörelse, dvs. in med det nya och ut med det gamla (om detta begrepp är tillämpbart på samhällen går att diskutera, men oavsett detta bör min poäng vara tydlig). Orter försvinner, nya tillkommer och storstäderna växer. Här finns många utmaningar, bland annat den att de som bor i städerna inte alltid har samma syn på betydelsen av att det byggs hus eller att grönområden ersätts med bostadsområden som de som vill flytta in.

Här är Stockholm (tyvärr) ett skolboksexempel på hur man i princip gjort alla fel som går och lyckats skapa en stad med ytterst grava bostadsproblem, något som tunga aktörer pekar på som ett tillväxtproblem för staden. Lyckligtvis finns det människor med bra idéer om hur situationen kan förbättras och de bör läsas och uppmärksammas.

Själv ska jag till London i helgen. Med lite tur blir det kanske en sväng upp i Oxo tower även denna gång. En plats där man verkligen kan känna sig som ett med det urbana samhället och äta mycket god mat, gärna med ett glas vitt vin.

För mig är nämligen det urbana mycket mer än bara ett samhällsmönster, det är en känsla; att lyfta blicken bortom det lilla och fånga ett större perspektiv.

Allra helst vill jag dock ha en billig bostad... ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar