lördag 15 maj 2010

Vikten av att vara snäll

Läste idag ett inlägg på Johan Ingerös blogg om "Röd depression". Han väljer citerar ett inlägg från en socialdemokratisk bloggare vid namn Tord Oscarsson som uttalat sig om skillnaden mellan en liberal och socialistisk syn på politiken. Det var såpass bra att jag väljer att göra likadant själv:

"I fjolårets sista nummer bad tidskriften Neo ett antal personer skriva vad de är optimistiska om inför framtiden. Är det en slump att det inte var Ordfront eller Arena? Tror inte det. Nyliberaler är gladare än vänstermänniskor. [...] I vänsterns samhällsanalyser är tonen dyster, till och med sorgsen. Talas det om lycka och välbefinnande så är det negerande, som opium för folket.

Man ägnar sig hellre åt att ifrågasätta och genomskåda det som uppfattas som lyckobringande för flertalet. När en liberal påpekar hur många som lyft sig ur misär berättar en vänstermänniska hur många som är kvar i den."

Enligt mig en mycket träffsäker observation och för mig personligen en av de viktigaste anledningarna till att jag valde att engagera mig i MUF och Moderaterna i stället för något av de andra partierna. Men jag anser även att det finns en annan aspekt till denna observation som vi behöver bli bättre på, nämligen att vara snäll. Liberalen väljer att se till de som lyckats, vänstermänniskan till de som inte lyckas. Det är väldigt lätt att framstå som snäll och god genom att alltid ta de svagas parti och enligt min egen hobbyanalys en stark orsak till att vänstern ses som "mjukare" jämfört med högerpartierna när man frågar väljare om deras syn på saker och ting.

Individualismen talar nämligen inte så mycket om det där med snällhet, bland de som hamnat snett ideologiskt upphöjs nästan motsatsen. Men jag anser att det är en ack så fundamental del inom liberalismen och en av de viktigaste grundpelarna i ett fungerande samhälle. Att människor är snälla mot varandra skapar nämligen ett starkt civilsamhälle, därför att vara snäll kan innebära så många goda saker; tillit, förståelse och öppenhet är bara ett par av de saker som ordet rymmer.

För jag tror helt och fullt, att kan vi Moderater kombinera vår tro på framtiden med vår syn på varje människa som unik individ tillsammans med just snällheten, då kommer vänstern bara att ha sin deprimerande världssyn kvar att konkurrera med.

1 kommentar:

  1. Haha, du är ju helt bisarr. Men med tanke på att det inte är en skymt av någon som följer bloggen är det säkra marker att spela Allan på.

    SvaraRadera