söndag 21 februari 2010

En högre utbildning av kvalité

SvD skriver om ett nytt lagförslag som kommer innebära att studenter från länder utanför EU/EES samarbetet kommer att behöva betala för att studera på svenska universitet och högskolor.

Helt rätt säger jag, svenska skattebetalare ska definitivt inte betala för att andra länders medborgare skall kunna skaffa sig en utbildning. Att ha som konkurrensfördel att "det är gratis" är vilket fall som helst knappast rätt metod för att locka stjärnskott från andra länder om man nu har den intentionen.

Sverige behöver överhuvudtaget ett mycket större fokus på att våra högre utbildningar skall vara av hög kvalité, inte på att den ska vara gratis eller tillgänglig till precis alla. Här menar jag självfallet att den ska vara tillgänglig till alla med tillräckligt bra betyg. Men människor som inte lyckas konkurrera genom studieresultat ska inte stödjas genom sänkta intagningskrav (vad det i praktiken innebär när man beslutar om fler utbildningsplatser) utan genom att förbättra utbildningsväsendet och genom det deras möjligheter till goda betyg.

Det man i framtiden skall läsa om i media gällande våra högre utbildningar är forskningsframsteg och innovationer, inte genuscertifiering eller klagomål på studenters bristande förkunskaper.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar